UNJURAN ORTOGRAFIK

Khamis, 5 Ogos 2010

Pandangan ortografik ditakrifkan sebagai satu kaedah untak memaparkan bentuk lukisan sesuatu komponen mengikut arah unjuran komponen secara tepat kepada satah paparan. Tujuan unjuran lukisan ini untuk membentuk beberapa pandangan seperti pandangan pelan, hadapan dan sisi. Terdapat dua jenis lukisan ortografik, iaitu pandangan unjuran sudut pertama dan pandangan unjuran sudut ketiga.

Dalam kaedah unjuran ortografik kita perlu peka dan tahu bagaimana untuk menentukan kedudukan pandangan-pandangan lukisan itu dari sesuatu lukisan objek tersebut. Hasil pandangan-pandangan tersebut boleh mengambarkan atau menunjukkan bentuk permukaan objek yang sebenar.

Terdapat tiga arah pandangan, iaitu :
  • Pandangan atas (pelan)
  • Pandangan depan (hadapan)
  • Pandangan sisi (samping)

                                                                        Pelan (y)
                                 Pandangan hadapan (w)                                     Pandangan sisi (x)


Pandangan Unjuran Sudut Pertama

Pandangan hadapan berada di sebelah atas yang selari dengan pandangan sisi, manakala bagi pandangan atas berada di bawah pada kedudukan pandangan hadapan.

Simbol bagi sudut pandangan : Lukisan untuk sistem unjuran : Pandangan Unjuran Sudut Ketiga

 Kedudukan pandangan sudut ketiga pula dijelaskan bahawa arah pandangan pelan (atas) berada di atas dan selari dengan pandangan hadapan dibawah, manakala kedudukan pandangan sisi (samping) pula berada sebaris mengufuk dengan pandangan hadapan. Pandangan sudut ketiga ini dapat diterangkan melalui illustrasikan objek lukisan yang kompleks dan jelas yang digambarkan.

Simbol bagi sudut pandangan ketiga :

 


Lukisan untuk sistem unjuran : 
Share/Save/Bookmark 3.

0 ulasan: